Meerdimensionale datasets
Het komt vaak voor dat we datasets hebben waarbij we meerdere grootheden tegelijkertijd hebben gemeten. Bijvoorbeeld als we een steekproef doen onder de bevolking waarbij we allerlei gegevens tegelijkertijd opvragen zoals leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling etc. We kunnen dan niet alleen naar verdelingen kijken van bijvoorbeeld alleen het inkomen, maar we kunnen ook naar het inkomen kijken als functie van de leeftijd. Dit levert meer informatie op dan als we deze gegevens afzonderlijk zouden hebben verzameld. Ook in Natuurkundige experimenten komen multidimensionale datasets veel voor.
Voor elke afzonderlijke variabele van een meerdimensionale dataset kunnen we bijvoorbeeld het gemiddelde en de standaardafwijking berekenen met behulp van de formules die we in het hoofdstuk Basisbegrippen hebben geïntroduceerd. Maar we kunnen nu ook kijken of de waarde van een grootheid afhangt van een andere grootheid in de dataset, dit noemen we correlatie. Ook kunnen we berekenen of de mate van spreiding van een grootheid afhangt van de waarde van een andere grootheid, we noemen dit covariantie. Hieronder introduceren we eerst covariantie, daaronder komt correlatie aan bod.
Variantie en covariantie
De variantie geeft zoals eerder besproken (in het hoofdstuk Basisbegrippen) een maat voor de spreiding van een variabele aan. Bij een twee-dimensionale dataset waarbij een grootheid wordt uitgezet op de -as en een andere grootheid op de -as, wordt de mate van spreiding o.a. aangegeven met de covariantie.
De covariantie bij een twee dimensionale dataset geeft aan in welke mate de data verspreid is over het twee dimensionale vlak.
Voor twee grootheden en wordt de covariantie aangeduid met en gegeven door:
Hier staat voor de verwachtingswaarde. De verwachtingswaarde voor en worden respectievelijk aangegeven met en . De formule geeft dus aan dat de covariantie gelijk is aan de verwachtingswaarde van het verschil tussen de waarde van de grootheid en de verwachtingswaarde van vermenigvuldigd met het verschil tussen de grootheid en de verwachtingswaarde van .
Als bovengemiddelde waardes van overwegend samengaan met relatief hoge waardes van , dan hebben we te maken met een positieve waarde voor de covariantie. Als bij bovengemiddelde waardes van de waardes van voornamelijk onder het gemiddelde van liggen, dan is de covariantie negatief. Als de covariantie gelijk is aan nul dan is er, gemiddeld over de hele dataset, geen afhankelijkheid. Het kan zijn dat voor delen van de dataset wel degelijk een positieve covariantie bestaat, deze wordt dan opgeheven door een ander gedeelte met een negatieve covariantie. Als de covariantie nul is, betekent dat dus niet persé dat er geen afhankelijkheid is van ten opzichte van .
Met de volgende formules kun je de covariantie van een steekproef uitrekenen:
-
Voor discrete verdelingen geldt:
-
Voor continue verdelingen geldt:
De covariantie geeft dus aan in hoeverre waarden van de ene grootheid toenemen/afnemen bij toenemende waarden van de andere grootheid. De covariantie is een heel nuttige maat maar lastig te interpreteren vanwege de dimensies die, net als bij de variantie, niet dezelfde zijn als de grootheden zelf. Eenvoudiger is om naar de correlatiecoëfficiënt te kijken.
Hier kun je een filmpje zien die het begrip covariantie nogmaals uitlegt.
Correlatie
De correlatiecoëfficiënt van een populatie is gedefinieerd als:
Hierbij is de covariantie tussen variabele en variabele , en zijn en de standaardafwijkingen van grootheid en respectievelijk. Deze reken je uit met de formule die in de paragraaf hierboven is gedefinieerd.
Voor een steekproef gebruiken we de notatie en de volgende vergelijking:
De correlatiecoëfficiënt kan een waarde aannemen tussen de -1 en 1.
Als er geen correlatie is tussen de twee grootheden, dan is correlatiecoëfficiënt gelijk aan nul. Is de correlatiecoëfficiënt tussen de twee grootheden gelijk aan of aan dan zijn de twee grootheden maximaal afhankelijk. In het geval van een correlatiecoëfficiënt gelijk aan is dit een positief lineair verband, in het geval van een correlatiecoëfficiënt gelijk aan is dit een lineair verband met negatieve helling.
In het figuur zijn een aantal twee dimensionale datasets weergegeven met verschillende correlatiecoëfficiënten.
Hoe dichter de correlatiecoëfficiënt bij een waarde van of zit des te groter is de afhankelijkheid van de grootheden. Hoe dichter de correlatiecoëfficiënt bij nul zit des te kleiner is de correlatie tussen de grootheden.
In het figuur, zie je een aantal voorbeelden van datasets die allen een correlatiecoëfficiënt hebben met waarde . Zoals je ziet hoeft een waarde van 0 niet te betekenen dat er helemaal geen verband is tussen de waardes van en . Wat het wel zegt is dat er over de gehele dataset precies evenveel bovengemiddelde punten van met een bovengemiddeld punt corresponderen als het omgekeerde.
Je kunt hier een filmpje vinden waarin correlatie ook wordt uitgelegd. Er zijn meerdere ‘spelletjes’ op internet waarbij je kunt oefenen met het herkennen en raden van de correlatiecoëfficiënt van twee grootheden. Kijk bijvoorbeeld eens bij Geogebra-Correlatie game of Guess the correlation.
Correlatie en causaliteit
Soms betekent correlatie dat er een oorzakelijk verband is tussen de twee gemeten grootheden. Dat wil zeggen dat de waarde van de ene observabele invloed heeft op de waarde van de andere observabele.
Een voorbeeld hiervan is als je kijkt naar de ijsverkoop en de buitentemperatuur. Omdat het warm is buiten hebben mensen meer trek in een ijsje. Het is dus niet zo gek dat je er een verband tussen vindt. Dit verband noemen we een causaal verband. Iets wordt veroorzaakt door iets anders.
In wetenschappelijk onderzoek zijn we altijd op zoek naar correlaties. Correlaties kunnen wijzen op onbekende wetten of onderliggende, nog onbekende fenomenen. Toch moet je behoorlijk oppassen om meteen een conclusie te trekken. Niet alle observabelen die gecorreleerd zijn, hebben een causaal verband. Het kan ook toeval zijn, als je maar genoeg grootheden tegen elkaar uitzet zal je er altijd een combinatie vinden die toevallig een correlatie vertonen. Het kan bijvoorbeeld ook komen door het bestaan van een verborgen parameter. Dit wordt ook wel Simpsons paradox genoemd.
Voorbeeld van een Simpons paradox Een bekend voorbeeld van een Simpsons paradox is een onderzoek naar veiligheid op de scheepvaart. Er is gebleken dat er een positieve correlatie is tussen het dragen van reddingsvesten en het aantal ongevallen waarbij mensen verdronken zijn. Dit is natuurlijk niet wat je verwacht! Voordat je adviseert om alle reddingsvesten weg te laten gooien is het goed om nog iets verder onderzoek te plegen. Wat blijkt, de reddingsvesten worden alleen aangetrokken bij slecht weer op zee. De verborgen parameter is dus het weer. Als we de data nog een keer goed bekijken en nu kijken naar alleen de categorie slecht weer dan zien we dat de overlevingskans juist vele malen hoger is als een reddingsvest wordt gedragen.
De les die je hieruit moet trekken is dat je eerst heel goed moet nadenken over wat een verborgen parameter zou kunnen zijn en niet zomaar de conclusie trekken dat een correlatie ook causaliteit impliceert. Het is goed om zo’n conclusie eerst te onderbouwen met een plausibele verklaring.